Jantung Babi Untuk Rawat Manusia Tiga Tahun Lagi

Babi dikatakan sesuai kerana ukuran dan fisiologi mereka yang hampir serupa dengan manusia.

KUALA LUMPUR, 21 Ogos — Jantung babi yang disesuaikan untuk merawat manusia mungkin boleh didapati dalam tempoh tiga tahun, lapor agensi berita Xinhua.

Bernama melaporkan para penyelidik dan doktor berharap situasi itu akan meningkatkan ketersediaan organ haiwan yang sesuai untuk dipindahkan ke manusia, yang dikenali sebagai xenotransplantation.

Babi dikatakan sesuai kerana ukuran dan fisiologi mereka yang hampir serupa dengan manusia.

Terence English, yang melakukan pemindahan jantung pertama di Britain 40 tahun yang lalu, memberitahu Sunday Telegraph bahawa xenotransplantasi mungkin dapat mengurangkan mereka yang berada dalam senarai menunggu.

“Sekiranya xenotransplantasi ginjal porcine kepada manusia berhasil, maka kemungkinan pemindahan jantung juga boleh berkesan kepada manusia dalam masa beberapa tahun lagi,” kata English.

Menurut kajian yang dikeluarkan pada Mei lalu, para pengkaji memasukkan mikroRNA-199 ke jantung babi selepas serangan jantung, yang memperlihatkan pemulihan fungsi jantung hampir satu bulan kemudian.

“Ia adalah detik yang sangat menarik. Selepas begitu banyak percubaan yang gagal dalam usaha membaik pulih jantung menggunakan sel stem, buat kali pertama kita melihat pembaikan jantung sebenar pada haiwan bersaiz besar,” kata Profesor Mauro Giacca dari King’s College London.

Ini merupakan contoh pertama bagaimana ubat genetik yang berkesan dapat merangsang pembaikan jantung pada haiwan yang mempunyai anatomi jantung dan fisiologi seperti manusia.

“Ia akan mengambil sedikit masa sebelum kita boleh meneruskan ujian klinikal,” kata Giacca.

You may also like